Povinnost zimních pneumatik 2021/2022

17.9.2021

Od 1. listopadu je dle zákona povinné mít nazuté na automobilu zimní pneumatiky. V některých případech je možné i po prvním listopadu jezdit stále na letních pneu. Někde použití zimních pneumatik přikazuje značka celoročně. Postupně se podíváme na všechny možné případy, co to ve skutečnosti pro řidiče znamená.


Povinnost přezout z pohledu zákona


Od 1. listopadu do 31. března platí povinnost mít na autě zimní pneumatiky. Není to ovšem tak striktně dané, zákonodárci pamatovali na výkyvy počasí a jsou případy, kdy v tomto období můžete vyrazit stále na letních pneu. Není neobvyklé, že v listopadu jsou teploty okolo 20 stupňů, pokutu v takovém případě nedostanete. Pravidla k povinnosti zimních pneumatik pro řidiče z pohledu legislativy upravuje zákon:


Paragraf 40a zákonu č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích definuje provoz vozidel v zimním období (tímto také povinnost mít zimní pneumatiky) následovně:
V období od 1. listopadu do 31. března, pokud:

  • se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza
  • lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza

Jak je to s použitím rezervní pneumatiky?


V případě nouzového dojetí se na náhradní nebo-li rezervní pneumatiku výše zmíněné ustanovení nevztahuje a nehrozí vám pokuta.


Povinnost mít zimní pneumatiky celý rok


Ano, značky "zimní výbava" a "zimní výbava konec" vymezují části komunikace, kde zákon ukládá mít celoročně zimní pneumatiky bez ohledu na počasí. Pouze tehdy, je-li cedule označena dodatkovou tabulkou, která upravuje její platnost, nemusí mít řidič zimní pneu. Obvykle se jedná o horské oblasti. Za porušení povinnosti mohou policisté uložit na místě pokutu do 2 000 Kč. Ve správním řízení se pohybuje sankce v rozmezí 1 500 - 2 500 Kč. Policisté mají oprávnění zakázat řidiči další jízdu v případě ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

značky zimní výbava a zimní výbava konec

Kdy mohu vyjet i v období od 1.11. do 31.3. na letních pneu?


Kdykoli, pokud to není v rozporu s výše uvedeným zákonem či dopravní značkou "zimní výbava" označovanou C15a. Jednoduše řečeno za sucha, mokra a nelze vzhledem k aktuálnímu počasí předpokládat, že bude mrznout nebo sněžit. V tomto případě lze zcela bez obav použít vůz na letních pneumatikách.


Jaká je minimální hloubka dezénu zimních pneumatik?


Zimní pneumatiky musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg nejméně 6 mm.


Jak se značí zimní pneumatiky?


Za zimní pneumatiku je podle zákona považována pneumatika na jejíž bočnici je vyznačeno označení M+S, M.S, M/S a MS nebo terénní pneumatiky.


Jaký je rozdíl mezi letní a zimní pneumatikou?


Tabulka pro vozidla do 3,5 t.


Zimní Letní
  • minimální hloubka dezénu 4 mm
  • větší množství lamel
  • měkčí materiál než u letních gum
  • jednotlivé štěrbiny na běhounu jsou blízko u sebe, což umožňuje lepší záběrové a samočistící vlastnosti
  • jsou více přilnavé k povrchu silnice
  • minimální hloubka dezénu 1,6 mm
  • menší množství lamel
  • oproti zimním jsou vyrobeny z tužších směsí
  • při nízkých teplotách tak ještě více tuhnou a zhoršuje se jejich přilnavost, proto na sněhu a ledu kloužou
  • mají menší počet lamel, tím je jízda více tišší a úspornější
Jak se od sebe liší zimní a letní pneumatiky.

Povinnost zimních pneumatik v zahraničí


Nemusíte se chystat na zimní dovolenou, aby jste se zamysleli nad tím, jak zahraniční země přistupují k povinnosti mít zimní pneumatiky. I v zahraničí totiž narazíte na úseky, kde je nutné mít zimní obutí celoročně. Ano, je zde menší pravděpodobnost, že směrem na jih na takového úseky narazíte, přesto doporučujeme nepodcenit zákony v zahraničí. Je dobré vědět, co vám v zahraničí neprojde a náležitě se připravit.


Povinnost zimních pneumatik 2021/2022

17.9.2021

Od 1. listopadu do 31. března je dle zákona povinné mít nazuté na automobilu zimní pneumatiky. V některých případech je možné i po prvním listopadu jezdit stále na letních pneu.

Jaká je minimální hloubka dezénu pneumatik

18.8.2019

Minimální hloubku dezénu pneumatik v ČR ukládá zákon. Rozlišujeme minimální hloubku dezénu u letních (1,6 mm) a zimních pneumatik (4 mm).

Jaký je správný tlak v pneumatikách

27.7.2019

Správný tlak v pneumatikách se odvíjí od modelu automobilu, typu a velikosti pneumatik a vytěžovanosti vozu - hmotnosti nápravy.