Jaká je minimální hloubka dezénu pneumatik

18.8.2019

Minimální hloubku dezénu pneumatik v ČR ukládá zákon. Rozlišujeme minimální hloubku dezénu u letních (1,6 mm) a zimních pneumatik (4 mm). U zimních pneu je navíc rozdíl v hloubce dezénu pro osobní a nákladní vozy. Nové pneumatiky mají hloubku dezénu 7-8 mm (9-10 mm u zimních) a hloubka dezénu kolísá podle profilu pneumatiky. Např. sportovní nízko-profilové pneu mají o něco menší hloubku dezénu již z výroby.


Jaká je minimální hloubka dezénu u zimních pneumatik?


Minimální hloubka dezénu zimních pneumatik pro osobní vozy do 3,5 tuny je 4,0 mm (platí pro všechny pneumatiky). Vozidla nad 3,5 tuny (nákladní) mají povinnost mít hloubku dezénu minimálně 6,0 mm (platí pouze pro pneumatiky na hnané nápravě).


Jaká je minimální hloubka dezénu u letních pneumatik?


Minimální hloubka dezénu u letních pneu pro osobní i nákladní vozy je stejná 1,6 mm. Pro skútry a motorky do objemu 50 cm³ je to pouze 1,0 mm.


Jaká je minimální hloubka dezénu u celoročních pneumatik?


Hloubka dezénu u celoročních pneumatik musí odpovídat období, ve kterém jsou měřeny a kontrolovány. Tedy v létě minimálně 1,6 mm a v zimě minimálně 4,0 mm.


Jak a čím si můžete minimální hloubku dezénu změřit?


Pokud nemáte po ruce žádný (digitální nebo mechanický) měřič hloubky dezénu, tak se nabízí provést kontrolu hloubky dezénu pneumatiky pomocí tzn. můstku. Tento indikátor opotřebení je na většině pneumatik a dokud výše vzorku běhounu není zároveň v úrovni můstku (můstek musí být níže), tak jste dosud nesjeli pneumatiku na zákonné minimum. Pokud máte již zmiňovaný měřič, tak kontrolu hloubky dezénu provádíte po obvodu a šíři celého běhounu.

měření hloubky dezénu

Co vám hrozí při jízdě na sjetých pneumatikách


  • delší brzdná dráha
  • riziko aquaplaningu
  • neúspěšná kontrola na STK
  • pokuta za špatný technický stav vozu při silniční kontrole policií ČR
  • v případě různých pojistek na vůz (tzv. havarijko aj.) neproplacení náhrady škody

vliv hloubky dezénu

Povinnost zimních pneumatik 2021/2022

17.9.2021

Od 1. listopadu do 31. března je dle zákona povinné mít nazuté na automobilu zimní pneumatiky. V některých případech je možné i po prvním listopadu jezdit stále na letních pneu.

Jaká je minimální hloubka dezénu pneumatik

18.8.2019

Minimální hloubku dezénu pneumatik v ČR ukládá zákon. Rozlišujeme minimální hloubku dezénu u letních (1,6 mm) a zimních pneumatik (4 mm).

Jaký je správný tlak v pneumatikách

27.7.2019

Správný tlak v pneumatikách se odvíjí od modelu automobilu, typu a velikosti pneumatik a vytěžovanosti vozu - hmotnosti nápravy.